Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) съобщи в четвъртък, че е извършила

...
Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) съобщи в четвъртък, че е извършила
Коментари Харесай

Агенцията за сигурност на Полша разследва проруски инициативи и медийни кампании

Полската организация за вътрешна сигурност (ABW)  заяви в четвъртък, че е направила претърсвания в взаимна интервенция с европейски служби като част от разследване на хипотетичен съветски шпионаж , предава " Ройтерс ".

Полша твърди, че се е трансформирала в съществена цел на съветските шпиони и упреква Москва и нейния съдружник Беларус, че се пробват да я дестабилизират.

" Действия, ориентирани към образуване на проруски начинания и медийни акции в страните от Европейски Съюз, са документирани ", се споделя в изказване на ABW, споменавайки уеб страницата voice-of-europe.eu, който съгласно него е разгласил проруски материали.

Във вторник са били осъществени претърсвания във Варшава и Тихи в западна Полша , се споделя още в изказването, без да се дават повече детайлности.

Операцията е координирана с други страни, по-специално с сътрудници от Чешката република , се споделя в известието.

Нидерландският премиер Марк Рюте в четвъртък назова известията за проруски опити да повлияят на политиците в Европейски Съюз тревожни и сподели, че Нидерландия ще " направи каквото е належащо ".

" Това демонстрира какъв брой огромен е рискът от непознато въздействие ", сподели Рюте пред публицисти в Хага. " Това е опасност за нашата народна власт, за нашите свободни избори, за нашата независимост на словото, за всичко ".

В сряда чешкото държавно управление глоби двама души, в това число проруския украински политик Виктор Медведчук и новинарския уеб страница voiceofeurope.com , с изказванието, че ръководят операция за проруско въздействие в Европа.

Последните дейности на ABW произтичат от следствие, завършило през януари тази година, в което е упрекнат полски жител, обвинен в шпионаж за съветските специфични служби.

" Човекът, който беше подложен измежду полски и европейски парламентаристи, изпълняваше задания, поръчани и финансирани от сътрудници на съветското разузнаване, които включваха агитация, дезинформация и политически провокации " , се споделя в известието.
 Полша упрекна в шпионаж и изтегли собствен военачалник от Еврокорпуса
Полша упрекна в шпионаж и изтегли собствен военачалник от Еврокорпуса

Варшава е уведомила авансово съдружниците
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР